Ducati Multistrada V2 S 2022 kini di pasaran Malaysia, harga asas RM 105,900.00

Ducati Malaysia pada bulan Jun 2022 yang lepas secara rasminya melancarkan model adventure terbaharu Ducati Multistrada V2 S 2022. Model tersebut merupakan pengganti kepada model terdahulu Ducati Multistrada 950 S. Harga jualan asas yang ditetapkan untuk model berkenaan adalah sebanyak RM 105,900.00, tidak termasuk kos pendaftaran, insuran dan cukai jalan.

Di bahagian enjin, Ducati Multistrada V2 S menawarkan sesaran 937cc (Ducati Testastretta, L-Twin cylinder, Desmodromic valvetrain, 4 valves per cylinder, liquid cooled) dengan kuasa maksimum 113hp @ 9,000rpm dan tork maksimum 96Nm @ 7,750rpm. Melengkapi enjin itu ialah throttle bodies 53 mm, sistem Ride-by-Wire, transmisi 6-kelajuan dan Ducati Quick Shift up/down.

Sistem suspensi Ducati Multistrada V2 S tampil premium, apabila dilengkapi Ducati Skyhook Suspension Evo dengan ciri boleh laras sepenuhnya. Sistem brek depan dan belakang pula daripada Brembo, manakala pakej serba lengkap yang lain termasuklah ABS Cornering, Ducati Traction Control, Vehicle Hold Control, Riding Modes (Sport, Touring, Urban, Enduro), Power Modes, dan Ducati Brake Light System yang akan beroperasi dalam situasi kecemasan.

Spesifikasi lain adalah seperti Cruise Control, sistem lampu depan LED sepenuhnya dengan fungsi Ducati Cornering Lights, sistem Hands Free yang memudahkan, panel instrumen 5.0 inci TFT berwarna dengan paparan dalam resolusi tinggi dan antaramuka yang intuitif, dan butang kawalan pada handlebar dengan ciri backlit (backlit handlebar controls) yang mudah dilihat.

Selanjutnya, Ducati Multistrada V2 S dilengkapi sepasang rim aloi yang ringan, dan dipasangkan tayar depan dan belakang yang masing-masing dalam ukuran 19 inci dan 17 inci. Tinggi tempat duduk pula berada pada paras 830 mm, dan berat kering jentera pengembaraan itu ialah 202 kg. Untuk perjalanan lebih jauh, tangki bahan apinya hadir dengan kapasiti maksimum 20 liter.