Italjet Dragster 559 Twin 2024 – adakah ini model Hyper Moped pertama di dunia?

Pada ketika ini, terma model Super Moped lebih merujuk kepada model-model motosikal moped dengan enjin bersesaran di antara 150cc sehingga 200cc. Di pasaran Malaysia, antara model-model Super Moped popular termasuklah Honda RS-X, Yamaha Y16ZR dan SYM VF3i 185.

Ketiga-tiga model tersebut masing-masing dilengkapi enjin 150cc, 155cc dan 183cc. Pada masa hadapan, dijangkakan model-model Super Moped generasi baharu akan dilengkapi dengan kapasiti enjin yang lebih besar, dan tidak mustahil ianya akan mencapai angka sehingga 250cc.

Sementara itu, terma model Hyper Moped pula merujuk kepada model-model moped dengan sesaran enjin yang lebih besar, melebihi 250cc. Kedengaran agak mustahil, namun bagaimana jika dikatakan kini sudah terdapat sebuah model yang menepati kriteria sebuah Hyper Moped?

Model yang boleh dikatakan sebagai sebuah Hyper Moped pertama di dunia itu ialah Italjet Dragster 559 Twin 2024, yang telah diperkenalkan di EICMA 2023 pada bulan November yang lalu. Jadi pada pendapat anda, adakah ianya sebuah model skuter atau sebuah Hyper Moped?

Jenama Italjet sememangnya terkenal sebagai pengeluar model-model skuter dengan reka bentuk dan teknologi yang unik, canggih dan luar biasa. Oleh itu ramai yang mengatakan Italjet Dragster 559 Twin ini merupakan sebuah lagi model skuter ekstrem yang dihasilkan oleh Italjet.

Namun jika diperhatikan dengan lebih teliti, reka bentuk Italjet Dragster 559 Twin ini lebih mirip kepada rekaan sebuah model Hyper Moped. Tambahan pula ianya dilengkapi enjin 550cc (twin-cylinder, 4-stroke, 8-valve, liquid-cooled, DOHC) dengan janaan kuasa 58.33hp dan tork 55Nm.

Enjin itu kemudiannya dipadankan transmisi manual enam kelajuan dengan sistem klac tangan. Sistem brek belakangnya pula menggunakan tuil brek di bahagian kaki kanan. Cuma enjinnya mirip model skuter, apabila berada di posisi belakang dan dipasangkan di bawah tempat duduk.

Mungkin ada yang tidak bersetuju dan mengatakan ianya tetap merupakan sebuah model skuter berprestasi tinggi dengan gaya rekaan ekstrem. Namun pada masa yang sama untuk peminat tegar sebuah model moped, mungkin inilah jentera idaman yang ditunggu-tunggu selama ini.