#EICMA2025: Honda V3R 900 E-Compressor Prototype guna enjin supercharge 900cc V3

HONDA V3R 900 E-Compressor

Honda hadir ke pentas Pameran Motor Milan (EICMA) 2025 dengan model Honda V3R 900 E-Compressor Prototype. Sebuah model naked yang dipacu enjin V3 dilengkapi pemampat elektronik terkawal (electronically controlled compressor).

V3R 900 E-Compressor Prototype dilihat sebagai satu model yang akan menetapkan penanda aras baru disebabkan teknologi unik yang belum pernah Honda perkenalkan.

Model konsep ini pernah hadir ke EICMA di Milan tahun lepas dengan tayangan konfigurasi V3 75Âș dengan sistem penyejukan cecair.

Untuk EICMA 2025, versi prototaip yang sedang ditunjukkan kepada orang ramai adalah enjin berkapasiti 900cc. Enjin ini disambung kepada supercharger elektronik terkawal.

Teknologi ini membolehkan kawalan dan pengurusan tekanan boost yang tepat dan memastikan tindak balas tork segera pada julat pusingan RPM rendah.

Hasilnya, walaupun 900cc tapi enjin ini boleh jana prestasi setanding enjin 1,200cc.

Melihat pada reka bentuk motosikal Honda V3R 900 E-Compressor Prototype ini, didapati panel penutup tepi adalah tidak simetri.

Tangki minyak tunjuk ada rekaan baru Honda Flagship WING dan ini akan digunakan pada model-model premium bermula tahun depan.