Ducati Streetfighter V4 Lamborghini 2023 diperkenalkan, inspirasi daripada Huracan STO, edisi terhad 630 + 63 unit

Selepas berjaya menghasilkan model pertama Ducati Diavel 1260 Lamborghini 2021, Ducati dan Lamborghini sekali lagi menjalinkan kolaborasi, kali ini tampil dengan model kedua Ducati Streetfighter V4 Lamborghini 2023. Jentera naked tersebut diinspirasikan daripada supercar Lamborghini Huracan STO, dalam skim warna Verde Citrea / Arancio Dac, salah satu daripada empat warna spesifik yang ditawarkan pada Huracan STO.

Menurut Ducati, Streetfighter V4 Lamborghini hanya dikeluarkan dalam edisi terhad iaitu sebanyak 630 unit sahaja, dengan tambahan 63 unit yang hanya eksklusif untuk pemilik Lamborghini. Melalui model Ducati Streetfighter V4 Lamborghini Speciale Clienti dalam edisi terhad 63 unit itu, setiap pemiliknya mempunyai peluang untuk memilih konfigurasi yang tersendiri, agar ianya mempunyai persamaan dengan supercar masing-masing.

Lebih dari itu untuk para pelanggan yang sememangnya meminati model tersebut, juga tersedia set lengkap topi keledar dan jaket kulit edisi istimewa, dalam skim warna yang sama seperti motosikal. Melihat kepada spesifikasi teknikal selain daripada penggunaan ekstensif material carbon fiber, logam titanium dan juga aluminium, Ducati Streetfighter V4 Lamborghini dikuasakan enjin 1,103 cc Desmosedici Stradale yang bertaraf Euro 5.

Enjin berprestasi tinggi itu menawarkan kuasa maksimum 208hp, dan salah satu antara ciri enjin itu ialah ianya dilengkapi klac kering sama seperti jentera MotoGP dan WSBK. Suspensi depan ialah unit Öhlins Smart EC 2.0 semi-active, sementara sistem breknya dilengkapi kaliper Stylema dan cakera 330 mm. Pakej aerodinamik berasaskan ‘carbon biplane wings’ untuk kestabilan pada kelajuan tinggi, dan berat keseluruhan 197.5 kg.

Penghantaran Ducati Streetfighter V4 Lamborghini 2023 kepada para pelanggan yang bertuah akan bermula pada bulan April tahun depan. Harga jualannya adalah sebanyak $68,000.00 (bersamaan RM 305,796.00) untuk Streetfighter V4 Lamborghini, dan terus meningkat kepada $83,000.00 (bersamaan RM 373,251.00) untuk versi Streetfighter V4 Lamborghini Speciale Clienti. Jadi versi yang mana satu telah anda buat tempahan?