Honda X-ADV 2024 terima kemaskini warna baharu di pasaran Eropah

Honda Motor Europe pada hari ini dengan rasminya memperkenalkan Honda X-ADV 2024, yang kini telah menerima kemaskini tiga pilihan warna baharu yang lebih menarik. Ketiga-tiga warna baharu itu ialah Iridium Gray Metallic Special Edition, Grand Prix Red Special Edition dan Puco Blue.

Beralih ke bahagian spesifikasi bagaimanapun didapati ianya kekal sama seperti mana model tahun 2022 dan 2023. Namun spesifikasi terdahulunya tetap menarik, antaranya seperti enjin 745cc (liquid-cooled, 4-stroke, 8-valve, SOHC, parallel 2-cylinder) dengan keluaran 58.6PS dan tork 69Nm.

Enjin berprestasi dan cekap itu dipadankan sistem transmisi DCT (Dual Clutch Transmission) enam kelajuan. Tangki bahan apinya berkapasiti 13.2 liter untuk perjalanan lebih jauh. Sistem suspensinya merupakan gandingan antara fork depan USD 41 mm dan belakang monoshock dengan Pro-Link.

Honda X-ADV 2024 seterusnya dilengkapi sistem Throttle By Wire (TBW) dengan empat pilihan mod tunggangan Rain, Standard, Gravel, Sport dan User, Honda Selectable Torque Control (HSTC) pada tiga tahap, dan paparan TFT 5.0 inci dengan teknologi Honda Smartphone Voice Control System.

Ciri-ciri standard lain pada model skuter adventure itu termasuklah sistem brek cakera dengan ABS Dual Channel, sistem lampu LED dengan Emergency Stop Signal (ESS), pengecas USB, glovebox di bahagian depan, ruang simpanan 22 liter di bawah tempat duduk, dan tinggi tempat duduk 820 mm.

Di bahagian roda, Honda X-ADV 2024 berdiri di atas tayar bersaiz 120/70-17 (depan) dan 160/60-15 (belakang). Jarak kelegaan tanah berada pada paras 165 mm, manakala berat penuhnya mencapai 236 kg. Dijangkakan tiga pilihan warna baharunya itu juga akan dilancarkan di pasaran Malaysia.