Kawasaki Ninja 650 2023 di pasaran Eropah kini dilengkapi teknologi KTRC dan sistem lampu LED sepenuhnya

Kawasaki Ninja 650 2023 terbaharu kini rasmi diperkenalkan di pasaran Eropah, dalam dua pilihan warna Lime Green / Ebony (KRT Edition) dan Metallic Matte Graphenesteel Gray / Ebony. Namun bukan hanya sekadar perubahan warna, spesifikasi teknikal juga telah menerima naik taraf terkini berupa KTRC dan sistem lampu LED sepenuhnya.

KTRC (Kawasaki TRaction Control) yang kini melengkapi Ninja 650 2023 didatangkan dengan tiga pilihan mod, di mana dua daripadanya membolehkan penunggang memilih talaan yang dimahukan bergantung kepada corak tunggangan yang diinginkan. Pilihan mod ketiga pula membolehkan sistem KTRC itu dinyahaktifkan secara sepenuhnya.

Sistem lampu termasuk lampu penunjuk arah, seperti mana yang dijangkakan sebelum ini, kini tampil dengan sistem lampu LED sepenuhnya. Ini menjadikan model berkenaan tampil lebih sporty dan kelihatan lebih premium. Spesifikasi dan ciri-ciri lain pula masih kekal sama seperti mana model tahun 2022, termasuk kapasiti enjin dan jumlah kuasa.

Kawasaki Ninja 650 2023 dilengkapi enjin dalam sesaran 649cc (Liquid-cooled, 4-stroke Parallel Twin, DOHC, 8 valves) dengan padanan transmisi enam kelajuan dan Assist & Slipper Clutch. Kuasa maksimum yang dihasilkan mencapai 68PS @ 8,000rpm, dengan tork puncak 64Nm @ 6,700rpm. Kapasiti tangki bahan api pada model itu ialah 15 liter.

Melengkapkan lagi spesifikasi model sport full fairing itu ialah fork depan teleskopik 41 mm, suspensi belakang monoshock (Horizontal Back-link with adjustable preload), roda depan dan belakang dalam siri 120/70-ZR17 dan 160/60-ZR17, brek cakera depan dan belakang dengan ABS dua saluran, dan tempat duduk yang selesa pada paras 790 mm.

Kawasaki Ninja 650 2023 seterusnya dilengkapi panel instrumen digital TFT berwarna dan sistem sambungan Bluetooth dengan menggunakan aplikasi telefon “RIDEOLOGY THE APP”. Untuk pasaran Malaysia jika model ini dilancarkan kelak, nama yang bakal digunakan adalah Modenas Ninja 650, dengan harga jualan yang pastinya berpatutan.