Benelli TNT 249S 2020 di pasaran Malaysia kini ditawarkan warna baharu, harga mampu milik RM 15,888.00

Di kalangan model naked yang ditawarkan di pasaran tempatan pada harga mampu milik ketika ini ialah Benelli TNT 249S 2020. Dengan harga yang ditetapkan sebanyak RM 15,888.00, model yang dikuasakan enjin bersesaran 250cc dengan transmisi enam kelajuan itu merupakan salah satu pilihan yang semestinya sukar dilepaskan.

Bertambah menarik lagi ialah baru-baru ini model tersebut diperkenalkan dengan pilihan warna baharu Hijau yang terang termasuk di bahagian rim roda,  seterusnya menjadikan penampilannya semakin sporty dan menyerlah. Tiga lagi pilihan warna yang turut ditawarkan ialah Kuning, Merah dan Hitam yang tidak kurang menariknya.

Dari segi kuasa, Benelli TNT 249S pastinya tidak mengecewakan apabila enjin yang melengkapinya itu didatangkan dalam konfigurasi dua silinder, lapan injap, DOHC dan turut dilengkapi sistem penyejukan jenis cecair. Kuasa maksimum yang dihasilkannya mencapai 31.5hp (23.5kW) @ 11,000rpm, dengan tork puncak 21Nm @ 9,000rpm.

Aspek lain juga boleh dikatakan serba lengkap, apabila ianya menawarkan fork depan jenis terbalik dan suspensi belakang tunggal dengan ciri boleh laras (spring preload adjustment), bersama-sama sistem brek cakera depan berkembar (double floating discs 260 mm with 4 pistons caliper) dan cakera belakang tunggal yang berukuran 240 mm.

Tidak dilupakan ialah kehadiran paparan panel instrumen LCD digital sepenuhnya, di samping lampu depan LED yang tampil dengan rekaan yang bergaya dan elegan. Untuk perjalanan lebih jauh, tangki minyaknya hadir dengan kapasiti maksimum 16 liter, manakala berat keseluruhan jentera naked tersebut mencapai angka 195 kg.